Vähemmistön asialla

Eläinlääketiede on naisvaltainen ala. Opiskelemaan hyväksyttyjen miesten määrä on viimeisten parinkymmenen vuoden aikana vaihdellut yhdestä viime vuoden ennätykselliseen kahdeksaan. Näin ollen oma ensimmäinen vuoteni ei ollut aivan niin suuri kulttuurisokki kuin esimerkiksi edellisen vuoden kurssin ainoalle miespuoliselle aloittajalle. Silti, varsinkin alkuvaiheessa, joskus havahtui luennolla siihen, että kaikki kahdeksan poikaa oli sijoittuneena vieriviereen toistensa kanssa johonkin kohtaan luentosalia. Lienee primitiivinen ja alitajuntainen piirre, eläindokumenteissakin viattomat saaliseläimet hakevat suojaa säälimättömiltä pedoilta pakkautumalla tiiviiksi läjäksi.

Ryhmien muodostaminen ei tosin ole miesten ominta aluetta. Silmiinpistävää on se, että jo hyvin varhaisessa vaihessa kurssin tytöt muodostavat omat pienet piirinsä ja seurueensa. Näiden eri ryhmien välillä ei tapahdu merkittävästi jäsenten välistä vaihtoa, mutta mikään ei estä kurssin poikien vaeltelemista ryhmästä toiseen. Verkostoituminen on päivän sana, ja mikäpä tarjoaisi paremman mahdollisuuden tulevaisuutta silmällä pitäen liittyä yhtenä päivänä seurueeseen, jossa ratsastushevoset ovat lähellä sydäntä, seuraavana päivänä voit olla osallisena koirien jalostusta harrastavassa joukossa, jossain vaiheessa voit kuunnella eläinten hyvinvoinnista huolehtivia Hesy-aktiiveja ja sitten urheilukoirien tai ravihevosten valmentajia. Kaikista näistä ja lukemattomista muista aiheista löytyy aina joku, joka tietää asiasta sinua enemmän, ja nämä kontaktit ovat kullanarvoisia tulevaisuudessa. Lisäksi aina välillä voit liittyä kurssisi huolettomaan herraseurueeseen, mikäli miespuolisia kurssikavereita sattuu nyt sitten olemaan, ja nollata kaiken oppimasi. Eikä muuten kannata unohtaa entistenkään kavereiden seuraa, siis niiden nykyisten teekkareiden tai talonrakentajien, joilla nainen opiskelukaverina on yhtä harvinainen kuin keinuhevosen kakka. Niistä jokainen on kateellinen teille.

Parhaiten kurssikavereihin tutustuu ruokailun yhteydessä. Ensimmäisen vuosikurssinopiskelijat hakevat tuttua seuraa toisistaan ruokalassa ja syövät lounaansa niiden
kanssa, jotka ovat olleet samoilla luennoilla ja harjoitustöissä. Lounastaessa tarjoutuu tilaisuus päästä tutustumaan kurssikavereihinsa paremmin ruokapöytäkeskustelujen yhteydessä. Naispuolisten eläinlääkäriopiskelijoiden pöytäkeskusteluissa on kolme aihetta, jotka täyttävät noin 90 prosenttia kaikesta keskustelusta. Noin viisi prosenttia on sekalaisia aiheita mistä milloinkin, joskus jopa opiskelusta. Loput viisi prosenttia onkin sitten sen verta härskejä juttuja, että vaikka armeijassa luulikin jätkien kanssa puhelevansa rasvaisia, saa näitä tarinoita kuunnella korvat punaisina.

Edellä mainittuja kolmea asiaa käsitteleviin keskusteluihin pääsee helposti mukaan, vaikka tulisi kesken jutustelun istumaan pöytään. 1) Mikäli keskustelun kohteella on joku naurettava lempinimi tai nimi, joka kuulostaa miehen nimen johdannaiselta, ja kohteesta puhutaan leperrellen, mutta samalla moititaan kuinka oksennellaan tai pissitään joka paikkaan tai muuten käyttäydytään huonosti, on kyseessä koirakeskustelu. 2) Mikäli keskustelun kohteella on joku naurettava lempinimi tai nimi, joka kuulostaa miehen nimen johdannaiselta, ja kohteesta puhutaan leperrellen, mutta samalla moititaan, kuinka kalliiksi se tulee ja kuinka paljon se vaatii huomiota eikä sille tunnu mikään riittävän, keskustellaan kyseisessä seurueessa hevosista. 3) Mikäli keskustelun kohteella on jälleen joku naurettava lempinimi tai nimi, joka kuulostaa miehen nimen johdannaiselta, mutta tällä kertaa kohteesta puhutaan kyllästyneellä ja kärsivällä äänellä ja moititaan, kuinka oksennellaan tai pissitään joka paikkaan tai muuten käyttäydytään huonosti, sekä moititaan, kuinka kalliiksi se tulee ja kuinka paljon se vaatii huomiota eikä sille tunnu mikään riittävän, puhutaan tällä kertaa poikaystävistä. Kaikissa näissä keskusteluissa omien mielipiteiden esittäminen on arveluttavaa, täydentävien kysymysten esittäminen on sen sijaan suotavaa. Kuuntele, opi ja hyödy.

Lopuksi muutama käytännön neuvo, joiden avulla elämästä naispuolisten kurssikavereiden kanssa muodostuu helpompaa ja kaikilla on paljon mukavampaa. Ohjeet pätevät myös laajemmin käytettynä.
- Muista aina kehua uusia hiuksia, silmälaseja, vaatteita jne. Ei kuitenkaan haittaa, vaikkei kehuttu kohde olisikaan uusi asia. Kehu silti.
- Älä koskaan mene ensin ovista, pidä ovea auki kaikkiin suuntiin meneville.
- Hymyile.
- Älä oksenna julkisesti.

Kyllä se siitä.

Mika Ilves, C65 (2009)