Miehenä Eläinlääkiksessä

Edellisestä selittelystä pääsemmekin ensimmäiseen varoitukseen. Miehenä eläinlääkiksessä kannattaa miettiä, mitä sanoo koko luokan kuullen. Varsinkin, jos väite koskee miesten ja naisten välisiä suhteita, olet auttamattomasti väärässä. Demokratiassa enemmistö nimittäin on oikeassa ja arvaapa edustatko sukupuoleltasi eläinlääkiksessä vähemmistöä vai enemmistöä? Yleinen tapa on, että miehiä saa arvostella, mutta naisia ei ikinä. Voit siis joutua selittelemään sanomisiasi useampaankin otteeseen. Kokeilepa esimerkiksi sanoa lukan edessä: "Miehet ovat pätevämpiä tuotantoeläinlääkäreitä, kuin naiset, koska isojen eläinten kanssa tarvitaan voimaa." Tieto siitä, että Walter-salissa on kaksi uloskäyntiä, on tuon lipsahduksen jälkeen kultaakin kalliimpi.

Arvosta mieskontaktejasi. Jos sinulla on armeijakavereita Helsingissä, tapaa heitä mahdollisimman usein. Itse tulin elukalle suoraan intistä ja koin aikamoisen kulttuurishokin. Kaikki oli yhtäkkiä söpöä. Biokemian professori oli söpö. Biokemian assistentti oli söpö. Kaikki eläimet olivat söpöjä. Myös koiranraato, jonka vatsaontelo oli avattu, oli söpö! ("Hänellä on vähän maha pipi!" *kikatusta*) Jossain vaiheessa voi tuntua siltä, että EKY:n koira- ja heppakerhon lisäksi olisi kysyntää äijäkerholle! Jos et muuten ole ennen katsellut jääkiekkoa kavereiden kanssa ja juonut kaljaa, niin aloita nyt! Älä myöskään viljele armeijassa tutuksi tullutta pieruhuumoria, sillä se ei pure täällä. Yllättävää kyllä, tisseistä voi kuitenkin toisinaan puhua myös tyttöjen kanssa.

Varaudu siihen, että miespuoliset kaverisi saattavat kadehtia sinua ja haluavat päästä eläinlääkiksen bileisiin. Itselleni esimerkiksi soitti eräs vanha tuttu (joka ei muuten ole pitänyt yhteyttä) kysyäkseen toisinko hänen bileisiinsä tyttöjä. Niinpä niin. On kyllä totta, että eläinlääkiksessä on paljon myös kauniita naisia, mutta jos omanluokkalaisensa kanssa "onnistaa", kannattanee pitää matalaa profiilia aiheesta. Kuusi vuotta voi nimittäin olla pitkä aika. Turvallisinta voi olla etsiä seuraa muilta kursseilta tai tiedekunnan ulkopuolelta. Esimerkiksi sosiaalipolitiikkaa opiskelevat tytöt kiinnostuvat yleensä heti, kun kerrot olevasi eläinlääketieteellisestä. Humanistitytöt arvostavat kuitenkin myös henkisiä arvoja kovien luonnontieteitten ohella, joten kannattaa ehkä välttää kadettien avausrepliikkityyliä: "Hei, olen kadettikoulusta/eläinlääkiksestä." Jos muuten kuulut seksuaaliseen vähemmistöön ja kiinnostut oman sukupuolesi edustajista, sanomattakin lienee selvää, että eläinlääkiksessä seuraa ei ole tarjolla jonoksi asti. Tosin kaikkea toivoa ei kannata tässäkään asiassa heittää...

Kannattaa myös varautua siihen, että miehenä olet aina "vapaaehtoinen" kaikkeen. Oli sitten kysefysiologian töiden verikokeesta, kusitestistä tai luokan vastuutehtävistä, joku ehdottaa aina että "Eiks Pekka vois?". Elukan miehet ovat tunnetusti uskaltavia, eivätkä hätkähdä mistään tehtävistä. Yllättävätkin tilanteet kuitataan murahduksella: "Kai mäkin sitte.." Viimeisenä varoituksena kerrottakoon, että joudut todennäköisesti olemaan luokan "yleismies". Jos tulostin ei toimi, tietokone tilttaa, tai epämiellyttävä henkilö lähentelee tyttöjä baarissa, kutsutaan luokan miehet hätiin. Kannattaa muutenkin varautuatietotekniikkaongelmien kanssa tappeleviin tyttöihin. S-postilisaa tukkii useat samasta eiheesta lähetetyt viestit ("Ai niin, mä unohdin ton liitetiedoston") ja toistuvasti lähetetyt listat ("Siirin nimi oli väärin kirjotettu tossa listassa ni lähetin tän ny kaikille uudestaan"). Jouduinpa myös todistamaan A-tarjousta edeltävää, usean viestin mittaista mailikeskustelua siitä, minkä värisellä tussilla liput merkitään ja tehdäänkö ympyrä vai rasti.

Onko eläinlääkis sitten kohta pelkkä tyttökoulu? Kirjoitanko tätäkin artikkelia täysin miehettömälle vuosikurssille? Ehkei sentään. Luulen, että isohko osa miehistä ei ainakaan pelkää kauniimman ja paremmalle tuoksuvan sukupuolen läsnäoloa. Syynä miesten vähäisyyteen ovat asenteet ja tietämättömyys (tai että me miehet olemme niin tyhmiä, ettemme läpäise pääsykokeita). Mutta eikö ole kuitenkin myös positiivista, että harva tietää vain tosimiesten hakeutuvan eläinlääketieteen lisensiaatin koulutusohjelmaan? Vielä harvempi ymmärtää, minkälaisen naislauman keskelle tuo tosimies pääsee. Pidetään tämä toistaiseksi meidän yhteisenä salaisuutena.

O. Jokinen, C-64 (2008)